Єдина Країна! Единая Страна!


Меню сайту

Опитування

Ми в соцiальних мережах:



Друзі сайту
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0


Головна » 2010 » Лютий » 16 » Дівчата з «Легенди».
Дівчата з «Легенди».
11:56
Якість і популярність
Перші матчі команда провела на початку 1988 року, згодом гідно виступивши на московському міжнародному турнірі на призи газети «Собеседник» і подолавши відбірний бар’єр першого жіночого чемпіонату СРСР. Ще до старту всесоюзних змагань колектив, який спочатку називався «Текстильник», був перейменований у «Легенду» − на честь дефіцитного, якісного і надзвичайно популярного в ті часи різновиду тканини, яку виготовляв комбінат. У тому пам’ятному розіграші чернігівський колектив показав 16-й результат, зберігши прописку в елітному дивізіоні.


Єдині з усього Союзу

Президент ФК «Легенда» Володимир Магеррамов, який працює на цій посаді вже майже півтора десятиліття, зазначає, що з усіх учасників першого чемпіонату Союзу − а їх було 22 − продовжує існувати лише чернігівський колектив. «Звісно, ми теж переживали скрутні часи, проте ніколи не змінювали обраного курсу, формуючи команду виключно із власних вихованок і не запрошуючи «готових» зірок. Тож на українській арені нам попервах було важкувато на рівних тягатися з Києвом чи Донецьком, де виступали найкращі футболістки країни. Однак, як бачите, і наш час настав!»

 

Міжнародні успіхи
На початку третього тисячоліття «Легенда» стала справжнім лідером українського жіночого футболу. Протягом 2000-2005 років вона чотири рази вигравала національну першість і заявила про себе в Європі. В рамках Кубку УЄФА, який із сезону-2009/10 перетворився на Лігу чемпіонів УЄФА, чернігівчанки перемагали суперниць із Фінляндії та Шотландії, де жіночий футбол культивується набагато довше, а 2006 року тріумфували на відкритому Кубку Італії. В європейському клубному рейтингу тих часів «Легенда» сягала високої дев’ятої позиції, цілком логічно ставши базовим клубом збірної України.

 

Роздивитися майбутніх зірок
«Із 18 гравців, які потрапили до заявки на осінній матч національної збірної України проти Боснії-Герцеговини, тринадцять пройшли школу «Легенди» − це дуже красномовний показник, − продовжує Магеррамов. − Дарина Апанащенко та Надія Баранова потрапили до команди 16-річними, Олена Ходирєва − в 15. Дванадцятирічною ми взяли з інтернату для дітей-сиріт Віру Дятел. А Іру Зварич, Тетяну Чорну та Людмилу Пекур долучили до тренувань, коли їм не виповнилося й десяти років. Список можна продовжувати. Тепер усі вони − учасниці фінального турніру Євро-2009, чию майстерність визнали не тільки вдома, а й за кордоном».

 

Підтримка як стимул
«Наразі «Легенда» фінансується місцевою владою, в рамках підтримки Школи найвищої спортивної майстерності з ігрових видів спорту, − розповідає президент клубу. − Ми дійсно відчуваємо підтримку керівників міста та області. Наш мер Олександр Соколов особисто приїжджав до столиці на фінальний матч національного кубку. Все це значно підвищує мотивацію команди». Успіхи колективу були б неможливими й без підтримки камвольно-суконної компанії «Чексіл» та її директора Віктора Попова. У розпорядженні «Легенди» − спорткомплекс «Текстильник», із готелем і стадіоном, який є домашньою ареною команди.

 

Зростає гідна зміна
У 2002 році в Чернігові відкрито дитячо-юнацьку футбольну школу, де зараз займаються близько 300 дівчат віком від 9 до 15 років. Головним тренером тут працює Микола Лисенко − за сумісництвом наставник дівочої збірної України, яка впевнено подолала перший відбірний етап Євро-2010 серед 17-річних. «Звісно, в пошуку талантів ми не обмежуємося тільки Чернігівським регіоном. Іноді ж батьки самі намагаються влаштувати до нас своїх дітей. Відповідні запити, наприклад, із Донецька, Івано-Франківська, Херсона давно перестали бути рідкістю». Робота ДЮСШ вже приносить свої плоди. Скажімо, форвард «Легенди» Оксана Яковишин у 16 років стала учасницею дорослого Євро-2009, де зарекомендувала себе з найкращого боку.

Костянтин Паткевич, ФФУ


Переглядів: 1071 | Додав: DimaX | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Авторизація

Останній матч
13 вересня 2014
м. Чернігів
    
Десна 4:0 Гірник-Спорт

Наступна гра
20 вересня 2014
м. Кіровоград


Зірка - Десна


Турнірна таблиця

ФК "Десна". Всі права застережені. © 2024